уторак, 13. јул 2010.

Leto

Zapravo me je oduvek fascinirala naša (ljudska) uslovljenost klimatskim faktorima (da ne kažem vremenom), odnsono fakat da se, uz sve civilizacijske alate i pomagala nismo preterano odaljili od dalekih nam predaka i da se, baš kao i oni, ponašamo u skladu sa godišnjim dobima.

Leto je za mene oduvek (dobro, ne znam da li oduvek, ali recimo tako) bilo veoma mučno godišnje doba. Mrzim vrućinu, mrzim kad me sunce peče, mrzim da se znojim. Mada, kad bolje pogledam, mogao bih pronaći stotine zamerki za bilo koje godišnje doba, takođe. Talenat, šta li ...

Leto (uz sve što sam naveo) mrzim i zbog toga što je to definitvno sezona kada lepo i jasno osetim kako mozak spakuje svoje kofere, i u stilu holivudskog glumca kaže "rođače, ja odoh na Halkidiki, da jedem masnog girosa i gledam one garave grkinje, a ti kako hoćeš". I eto ... najčešće se osećam da plivam u tom bezmozgnom stanju, dok se borim za kiseonik koji je odavno spalilo sunce u direktnom sudaru sa betonom.

S tim u vezi, leto je vreme kada gubim na oštrini i kada se lovac kome zima daruje keen eyes, sharp mind (oštro oko, oštar um) pretvara u onu simpatičnu, dragu i potpuno besmislenu igračku koju smo kupovali po eksurzijama na Oplencu i Aranđelovcu - ljigavu lopticu (ako smo to tako zvali) ... znate onu što se bez razloga lepi na sve, a deca je još bezrazložnije vole ...

E sad, ima nekih koji se neće složiti sa ispričanim, i odmah da kažem da se i ja slažem sa njima u pogledu neslaganja, odnsono da se zajednički slažemo da se neslažemo jedni protiv drugih ... kako god.

S tim u vezi, apelujem na sve da se pokrene inicijativa pod nazivom "Preko leta pameti nema" i da se svi poslovi, sve obaveze, dešavanja i slično odlože za septembar, kada nam se mozgovi vrate iz Halkidikija, Marmarisa, Budve i ostalih dalekih i egzotičnih destinacija.

Hm, apsurdno il' ironično, sad shvatam zašto ljudi hrle u navedene turistička mesta ... samo da obiđu svoj mozak :)

Zaključka (na koji ste verujem navikli) ovog puta nema ... pa leto je!

2 коментара: