уторак, 26. мај 2009.

Živeti slobodno ...

Šetam gradom i primećujem sve veći broj security osoblja ispred zgrada. Čuvaju. Čuvaju kontraverzne biznismene, poštenjačine, koji su eto, naporno radili i sada neko želi da ih ubije, kidnapuje, ucenjuje ...

Pitam se koliko ustvari košta biti bogat. Da li je cena bogatstva zarobljeništvo u svom lux-stanu od 180 m2, punom fensi tepiha, plazma televizora i mermera, dok ti u zgradi sedi četa skupo plaćenih glupana iz security-agencija? Da li je cena bogatstva nemogućnost izlaženje na ulicu bez oklopno-transportnog džipa marke Audi Q7 ili BMW X6?

A u celoj priči su mi još interesantniji sami pripadnici obezbeđenja: to su uglavnom sitne baje u krupnim kombinezonima, sa još krupnijim grbovima koji označavaju pripadnost elitnim (i jedinim) jediniciama svoje agencije ... Ono što je izvesno da ti kombinezoni i kvazi-vojne čizme imaju spososbnost da napumpaju čoveka, da mu uliju kilogram samopouzdanja i veličine, i daju onaj pogled ispod oka ... znate, ono "joj što sam za*eban".

U samu taktiku odbrane ne bih ni ulazio, jer verujem da bi svaki prosečan tim odvalio u nekoliko sekundi to obezbeđenje, ali hajde ...

Kontam da to obezbeđenje i nije tu da obezbedi: verujem da su oni tu da pokažu statusni simbol svog gazde, baš kao i skupi autmobili, maloletnice koje vodaju i propale firme koje otkupljuju. Sve to je samo puka seljana, baš kao oni zigani u Draginju, što zidaju kuće od 16 spratova i oslikavaju ih freskama, a ustavri žive u šupama iz pomenutih građevina (da se ne prlja).

I na kraju, šta njima sve to vredi? Džaba im ukradene pare koje ne mogu ni da izbroje, jer ne mogu ni da ih potroše. Ja sa svojom platicom imam sve, uglavnom, i imam slobodu da prolazim sa rukama u džepovima pored njihovih (slabo) čuvanih tamnica i da zviždućem, jer sam običan lik.

Običan i slobodan. I to je to!

субота, 23. мај 2009.

Aroma Satanica

Sinoć sam odgledala divan film, jedan od onih, kojima je teško odrediti žanr. Film u velikom gradu iz druge perspektive, sa pričom, koja nosi, savršeno doradjenim scenariom, gde se neprestano preliva komunikaciona supstanca, puno hemije i malo likova, što apsolutno prkosi holivudskoj formuli za uspeh i potrebi za specijalnim efektima (čija cena bi verovatno rešila svetsku ekonomsku krizu) i armiji od 10.000 limenih kreatura.
Negde posle ponoći je anatomski jastuk gostoljubivo primio moju glavu i baš kad je neurohemija pokrenula neuralnu buku, druga buka me grubo iščupala iz R.E.M.-a! Počelo je nešto što je u naletima post-olujnog vetra zvučalo kao eksperiment na primatskim vrstama, gde ih otprilike uče da pevaju. A onda sam shvatila da se na samo 100 m od moje glave odvija: srozavanje morala, glorifikacija izopačenosti, degradacija sistema vrednosti i svakog muzičkog ukusa, u prevodu: nastup Seke Aleksić.
Jači nego ikad, nego šta! Jači od mog sna, od potrebe da regenerišem svoj nervni sistem, od klavirskih melodija moje boginje, od zvučnog zida mog životnog prostora.
Teši me samo izjava meni omiljenog umetnika: "Sada je tako sve dok ne bude drugačije."

субота, 16. мај 2009.

Jači nego ikad

Moj dragi zet je upravo poslao jednu sliku koju sam MORAO da podelim sa svima!

Rekao bih da sam ostao bez komentara kad sam video ovako nešto u Sloveniji, ali se setih one stare ... "dobar glas daleko se čuje" :D